Szolgálatban…

PT-MESÉK
PEOPLE TEAM tábor

…vagyok, biztonságban a napernyő alatt, kajaügyeletben. Nem kell jönni nagyon sokáig. Majd szólok órák múlva.“

Július 31. 13:37

A turnusok startnapján órákat töltök itt. Kedvenc helyem a kajaügyelet. Nem, nem az élelmiszerkészleteket őrizzük így. A kajaügyeletben szolgálatot teljesítő táboroztató feladata az, hogy figyelmeztessen mindenkit a tábor egyik legfontosabb szabályára. A Hangár előtti területen túlra nem szabad ételt és italt, valamint többször használatos evőeszközöket és visszaváltható üvegeket kivinni. Természetesen kivételt képez a kulacsba töltött víz, de az üveges üdítőket már legfeljebb a kajaügyeletnél kell elfogyasztani.

Az őrhely igazából egy hatalmas napernyő – a nap legnagyobb részében egyébként is a lombok árnyékától védve –, alatta mindenféle ülőalkalmatosságokkal. Van itt nyugágy, sámli, karosszék, de katonai láda is. Az órák közötti szünetekben és délutánonként alakul ki a legnyüzsgőbb társaság. Vannak, akik csak két focimeccs között csüccsennek ide, vagy a kajaügyelet melletti fákra szerelt köteleken és kötéllétrákon végzett gyakorlatok után ülnek le megpihenni. Van, akik önkéntes rendőrt játszva segít az ügyelésben. Több szem többet lát, hiszen a gyerekek a legkülönfélébb csempésztechnikákat fejlesztették ki. Néhányan egy kóbor kutyáról szóló átlátszó történettel próbálják megtéveszteni a kajaőrt; a sztorijuk egyik lényeges eleme, hogy csakis az ő melegszendvicsük ránthatja vissza a haldokló ebet az éhhalál küszöbéről. Mások hátizsákban próbálják meg átjuttatni az üdítőt a határon. Kár, hogy az üvegcsörömpölés miatt lebuknak. A legtöbb táborozó azonban nem akar csalni. Ha egy félig elnyalt fagyival érkeznek a kapuhoz, letelepednek, és komótosan befejezik.

Hogy miért ez a kedvenc helyem? A sok gyerektől rengeteg érdekes történetet hallok a táborról meg a saját életükről. Megtudhatom, kinek mi a hobbija, kivel barátkozik, ki kibe szerelmes. A gyerekek a legbölcsebbek a világon: olykor órákig tartó eszmecserét folytatunk olyan húsba vágó filozófiai kérdésekről, mint az élet értelme egy teve vagy akár egy tatu szemszögéből, vagy hogy melyik végén kell felnyitni egy banánt, vagy hogy melyik főemlős okosabb: a gorilla vagy a csimpánz?

Kapcsolódó

Még több