Homokvihar készül idekint…

PT-MESÉK
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Lehet, hogy a trambulinokat és a pályákat le kellene zárni egy órára?

Július 26. 10:40:01

Nem, nem költözött el a tábor egy oázisba a Szahara közepére. Viszont a klímaváltozás Kecskemétet sem kíméli. Egyre kevesebbet esik az eső. Ez a táborozás szempontjából akár jó hír is lehetne. De a szárazság miatt elrendelt tűzgyújtási tilalmak ellehetetlenítik például a kedvelt tábortüzes estéket, vagy a kukták sem tudnak bográcsozni. Ha jön a vihar, az pusztító.

A trambulinügyeletben arra leszek figyelmes, hogy a tábor melletti mezőn apró homoktornádókat forgat a fel-feltámadó szél. A kis fuvallatok egyre erősebbek lesznek. Valahogy az ember megérzi, ha jön a vihar. Benne van a levegőben. Szerencsére ez az ösztön az internet ellenére sem veszett ki még az emberiségből. Írok a csoportba, táborvezetői megerősítésre várva. Az ugráló gyerekek is felfedezik a természeti jelenséget, rögtön fotózni kezdenek. A focipályán éppen floorballbajnokság folyik, de a nézőközönség inkább az eget kémleli. A játékosok legnagyobb bánatára le is maradnak a mindent eldöntő gólról.

Idáig jutok az elmélkedésben, amikor érkezik az üzenet. Az időjárás-jelentésből kivágott képen hatalmas felhőtömb teríti be Kecskemétet. Értem a célzást, mindenkit felszólítok, hogy induljon az épületek felé. A kosár- és a focimeccseket a legnehezebb félbeszakítani. Különösen a nyerésre álló csapatok zúgolódnak. Megígérem, hogy csocsóban folytathatják a meccset. Mire lecsap az égiháború, mindenki fedett helyen van. Az épületekben beindulnak a filmklubok és a folyosókon elindul a spontán táncparti. A játékszoba telt házzal üzemel.

Remélem, most nem kell kihívni a tűzoltókat, mint tavaly, amikor is elöntötte az alagsort az esővíz. Természetesen mindig akad egy-két merész táborozó, aki úgy gondolja, hogy égzengés és villámcsapkodás közepette szeretné eltáncolni a Singing in the Raint. Ilyenkor előkerül a táborvezetői szigor, majd már védett helyen a tudóstábor tanárai előadást tartanak nekik a fémvégű esernyő és a nagy energiájú, elektromos légköri kisülések összefüggéseiről. Szerintem szeptembertől ezzel fognak villogni földrajzórán.

Kapcsolódó

Még több