A tábor lett a találkozóink színhelye

TÁBOROZTATÓ
PEOPLE TEAM tábor

A nyári táborokban hosszú távú barátságok is szövődhetnek, ám gyakran előfordul, hogy a távolság miatt az ott megismert barátaiddal csak évente egyszer, a kedvenc táborodban futsz össze. Többek között erről beszélgettünk Teklával, akivel a PEOPLE TEAM kecskeméti gyerekfesztiváljain találkozhatsz.

Miért fontos a táborozás?

A táborok kiszakítanak a jól megszokott környezetből. Ezáltal új lehetőségeket kínálnak, lehet, hogy valakiben egy táborban fogalmazódik meg, mi szeretne lenni, ha felnő. Egy tábor örökre szóló élmény (persze vannak rosszabb pillanatok is, de azokból tanulni kell). Ezenkívül nagyon sokat lehet fejlődni, főleg, ha egy olyan táborba megy valaki, ami valamire specializálódva van – ilyen a PT is.

Adj tanácsokat első táborozóknak!

A napirendet mindig nézd meg, és próbáld betartani! Ha lemaradsz egy étkezésről, nincs akkora baj, mint hiszed: ha szólsz egy táboroztatónak, ő biztos segít, de van büfé is a PT-ben.

A tanárokat nyugodtan keresd akár az órán kívül is! Az angoltanárok gyakran vevők egy jó beszélgetésre. Hidd el, megértenek, ne ess pánikba, ha például egy nyelvtani szerkezet nem jött össze (ez az órán is így van).

Lehetőleg minél több programon próbálj meg részt venni, és új barátságokat kötni!

Ha van könnyen hordozható ventilátorod, mindenképp hozd el, mert a szobákban néha nem kielégítő megoldás a szellőztetés.

Milyen tanácsokat adnál a szülőknek?

Ne aggódjanak, a gyermek jó helyen van! A táboroztatók nagyon odafigyelnek, a tábor pedig jól felszerelt, koordinált.

A gyermeket a vacsoraidő után próbálják meg keresni telefonon, mert napközben valamilyen foglalkozáson lesz, és ha nem veszi fel a telefont, a szülő csak bestresszelheti magát.

A kevesebb néha több: nem kell annyi cuccot hozni a táborba, mert minél több van, annál jobban kell figyelni rá, és egy kollégiumi szobában a hely is elég korlátozott.

Hogyan kezelnéd egy gyerek honvágyát?

Vagy elterelném a figyelmét, foglalkoznék vele, beszélgetnénk, vagy megoldanám, hogy pl. felhívhassa a szüleit/barátait, és beszéljen velük egy keveset. Mivel egy szobában gyakran ismeretlenek vannak, így az is egy jó megoldás lehet, ha összebarátkoznak.

Sikerült táborban hosszú távú barátságokat kötnöd?

Igen, sikerült. Még az első PT-s táboromban (3 éve) volt szerencsém megismerni több embert is, akikkel a mai napig tartom a kapcsolatot. Mivel nem lakunk egymás közelében, így a tábor lett a találkozóink színhelye.

A legtutibb táboros program a…

Strandolás. Általában nagyon meleg szokott lenni a tábor ideje alatt, így nagyon jólesik elmenni fürdeni. Mivel elég sok lehetőség van a strandon, ezért ez is jó élményszerzés lehet.

Táboroztatóként mit vársz a tábortól?

Azt, hogy bár már nem táborozóként leszek ott, ugyanúgy élvezzem, és ugyanúgy meg tudjam élni a programokat. Ezenfelül tapasztalatszerzés is a célom, valamint ha van lehetőség beszélni az angoltanárokkal, akkor a saját angoltudásom fejlesztése és akár az ő kultúrájuk megismerése.

Ha egy gyerek halálra bosszant, mi a megoldás?

Attól még, hogy bosszant, próbálok a körülményekhez képest minél nyugodtabb maradni, mivel idegesen biztos nem lesz az adott problémára megoldás. Ha nagyon kilátástalan a helyzet, valakitől (pl. egy mókustól) segítséget kérek.

Mondj 10 hozzávalót a cool táborhoz!

1. Jó csapat, csapatmunka
2. Jó/több programlehetőség
3. Szervezettség, hogy ne legyenek keveredések
4. Mindenki elfogadó legyen a másikkal (pl. ne csúfolja ki)
5. Szabadság és hasznos munka/tanulás jó aránya
6. Olyan ételek/ italok, amiket a nagy többség szeret
7. Ez embertől független, de a jó időjárás is fontos, mert egy esős napon mindenki kicsit levertebb
8. Jó hangulat, nyugodt környezet – frusztráltan mindenkinek rosszabb
9. Egészséges versenyszellem fenntartása (csapatverseny, kisebb vetélkedők stb.)
10. Kapcsolatok (új barátokat szerezni)

Mikor nevettél legnagyobbat a táborban?

Este csináltuk a csapatprogramokat. Ilyen volt például a sorverseny, mert mindenki teljes lelkesedéssel csinálta a feladatokat, amiket lehet, alapból kinevetett volna. A Ki mit tud? versenyez még ezzel, mert sokan készültek nagyon kreatív és vicces előadásokkal.

Melyik volt a legjobb tábori pillanat?

Tavaly megnyertük a csapatversenyt; előtte a barátnőmmel mindig a 2. helyezett csapatban voltunk, és épp csak lecsúsztunk, de az utolsó – még táborozóként megélt –táborunkat ez megkoronázta.

Fantasztikus sikerélményed volt gyerekekkel, amikor…

Karácsonykor a nővérem két kislányára kellett vigyáznom (nem egyidősek), és miután csak hárman maradtunk a szobámban, sikerült mindkettőjüket lefoglalnom, és figyelni, hogy egyikükkel se történjen semmi.

Tartasz valamitől?

Valamit elrontok, vagy egy problémát nem tudok megoldani úgy, ahogy azt kéne. Illetve nagy félelmem, hogy egy táborozóval történik valami az én felügyeletem alatt.

Mire vagy kíváncsi a táborral kapcsolatban?

Milyen lesz táboroztatónak lenni, mivel nincs gyakorlatom, így sok dolog újdonság lesz. Kíváncsi vagyok, hogy mennyire lesz nagy kihívás a PT táboroztatóként.

Mit fogsz bebizonyítani magadnak?

Bár először leszek táboroztató, attól még igenis képes vagyok kihozni belőle a legjobbat. Tudom, hogy mindent meg fogok tenni, hogy a táborozóknak jó legyen, és hasznos tagja legyek a csapatnak.

Kapcsolódó

Még több