Retró tábor: csomagolópapír volt a táblánk

TÁBOROZTATÓ
PEOPLE TEAM tábor

A PEOPLE TEAM-ben a táboroztatóknál csak néhány évvel idősebb mókusokkal (animátorokkal) találkozhatsz, de a tanárok és a szervezők között régi motorosok is vannak. Ilyen a civilben is tanár Irén, akivel mi másról beszélgettünk volna, mint a PT-ről és a táborokról általában?

Miért fontos a táborozás?

A gyerekek létfontosságú társas kapcsolatokat alakítanak ki 1 hét alatt. Sokszor ezekből a haverságokból barátságok születnek. Előfordul, hogy több évig csak a PT-ben találkoznak a táborozók. A szép az egészben, hogy ott folytatjuk, ahol abbahagytuk, mintha el sem telt volna 11 hónap. Minden gyereknek kellene ilyen élmény.

Milyen volt az első táboros élményed?

Egerben, 2000-ben némettanárként kezdtem. Fura véletlen, hogy most ott élek. Utólag visszagondolva nem is volt korábban olyan pörgős élményem, mint akkor. Délelőtt tanítottunk. Nem termekben, hanem a táborozók szobáiban. Szekrényajtókra ragasztottuk a csomagolópapírt, hogy táblánk legyen. És ez a tábor nyugis része volt.

Adj tanácsokat első táborozóknak!

Légy nyitott! Ha úgy alakul, hogy nem találsz egyből barátot, akkor gyere a hangárba! Ott mindig találsz valakit: táborozót, táboroztatót, és beszélgess! Egyből megoldódik minden.

Milyen tanácsokat adnál a szülőknek?

A szülő aggódik – tudom, mert én is az vagyok. Pl. a gyerek nem telefonál, pedig megbeszéltük, hogy mindennap jelentkezik. Nem könnyű ez. A tábor olyan pörgős, amit a szülő el sem tud képzelni. Valóban nem sok idő van az otthoniakra gondolni. De valójában ez jó. Tehát engedjük el a gyermeket, néha elég egy üzenet is.

Sikerült táborban hosszú távú barátságokat kötnöd?

Igen, sőt. nagyon. A legjobb hely erre a PT.

A legtutibb táboros program a…

Szolgáltatóház.

Mi a kedvenc helyed a táborban?

A hangár, mert ott mindig történik valami.

Táboroztatóként mit vársz a tábortól?

Bár egész évben gyerekekkel foglalkozom, de ez nagyon más. Kizökkent a hétköznapjaimból. Sok a nevetés, a jókedv, az élmény. Mondhatnám aktív nyaralásnak is. Ismét meg szeretném élni ezt a különleges dimenziót.

Ha egy gyerek halálra bosszant, mi a megoldás?

Nagy levegőt veszek, és közben kitalálom, hogy mi legyen. Nyilván helyzetfüggő, de néha éppen az a jó megoldás, ha az először kényelmetlennek tűnő helyzetből nem kihátrálunk, hanem benne maradunk. Pl. meghallgatom, beszélgetek vele. Ha gondja van, próbálom megoldani.

Mondj 10 hozzávalót a cool táborhoz!

Sok mindenre nyitott táborozó, ötletes tanárok, szorgos mókusok. Jó kaja. Izgalmas és változatos délutáni és esti programok. Jó idő. Jó vezetők. Vízi csata. Érdekes vendégek, pl. a kígyós bácsi.

Mikor nevettél legnagyobbat a táborban?

A tanárok viccesen beöltözve bohóckodnak, poénkodnak, táncolnak. A hattyúk tava…

Fantasztikus sikerélményed volt gyerekekkel, amikor…

A tanórák között szünetekben is a témával akarnak foglalkozni. Néha vitatkoznom kell velük, hogy muszáj néha kimenni a levegőre. Menjenek, egyenek gyümölcsöt, sétáljanak egyet, igyanak valamit. Már a szünetben faggatnak, hogy mi fog következni az órán.

Tartasz valamitől?

Attól tartok csak, hogy rossz lesz néha az idő. A rossz időt nem szeretjük, mert akkor nem tudunk kint lenni mind, pl. a sportpályák környékén. Azonban a hangár ilyenkor is szuper hely.

Mire vagy kíváncsi a táborral kapcsolatban?

Hogy milyen lesz idén a táborvezetés. Mindig új ötletekkel lepnek meg minket. Folyton azon agyalnak, hogy milyen új programok legyenek.

Mit fogsz bebizonyítani magadnak?

Még bírom. Nem vagyok a legfiatalabb, de néha a „tapasztaltra” is szükség lehet. Nyitott szeretnék lenni az új ötletekre, melyek megvalósítása nagyon izgalmas lehet.

Kapcsolódó

Még több