Petíciót indítottunk a hajhossz megmaradásáért

TÁBOROZTATÓ
PEOPLE TEAM tábor

A táborozókból táboroztatóvá válók sorát gyarapítja Zsófi. A PEOPLE TEAM-ben nyaraló gyerkőcök közül mindenki ismeri őt, hiszen a hangárban található büfé környéke a résztvevők gyülekezőhelye. Lássuk, milyen a PT táboroztatói szemmel!

Miért fontos a táborozás?

Új barátokat szerezhetünk, és ezek akár örökre szólhatnak. A gyerekek kis betekintést nyerhetnek a független életbe, például anya nem fog utánuk elpakolni. A különféle szekciók esélyt adnak arra, hogy olyat tanuljanak, amit iskola mellett nem feltétlen tudnak. A tábor angoltanárain keresztül közelebbről megismerhetnek újabbnál újabb kultúrákat.

Milyen volt az első táboros élményed?

A legelső élményem 2009-ben volt, 10 éves koromban, a húgommal és az unokatestvéreinkkel mentünk 1 hétre. Nagyon izgatottak voltunk, mert nagy örömmel és szeretettel fogadtak bennünket. Szerintem nem túlzás azt mondanom, hogy már az első perctől kezdve tudtuk, hogy a következő nyáron is szeretnénk jönni.

Adj tanácsokat első táborozóknak!

Add önmagad! Annyiféle személyiséggel, élménnyel lehet gazdagodni egy hét alatt. Légy nyitott az újdonságokra, nemcsak a délelőtti órák izgalmasak, hanem a délutánok is.

Milyen tanácsokat adnál a szülőknek?

Bízzanak bennünk! Mi a gyerekekért vagyunk, számunkra is az a fontos, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, és mosolyogva gondoljanak vissza a táborra.

Volt honvágyad táborlakóként? Ha igen, hogyan kezelted?

Nem emlékszem, hogy lett volna olyan alkalom, amikor haza akartam volna menni. Egyszer történt, hogy 3 hétre szerettem volna menni, és a második turnusra beteg lettem, így azt a hetet ki kellett hagynom, de a harmadikra vissza tudtam menni. Inkább az volt a gyakori, hogy maradtam volna még egy hetet.

Hogyan kezelnéd egy gyerek honvágyát?

Megkérdezném tőle, hogy mi hiányzik neki otthonról, ha lehetséges, akkor táboron belül orvosolom a helyzetet, például anya esti meséjével. Akkor ez esetben esténként olvasnék neki mesét. Ha csak beszélgetne a szüleivel, de nincs telefonja, akkor felhívjuk őket közösen.

Ha volt rossz tapasztalatod vagy élményed táborozáskor, hogyan és milyen segítséggel sikerült átlendülni rajta?

Olyan fordult elő velem és a húgommal, hogy a szobatársunkkal nem jöttünk ki jól. De a lány és a mi szüleink jóban voltak, úgyhogy elsőként őket hívtuk, hogy elmeséljük, mi történt. Utána egymás között rendeztük is a nézeteltérést. Bár most táboroztatói fejjel úgy gondolom, hogy először egy táboroztatóhoz kellett volna fordulnunk.

Sikerült táborban hosszú távú barátságokat kötnöd?

Igen, szerencsére több barátot is tudtam szerezni a tábornak köszönhetően. Vannak barátságaim például, ahol táborozóként csak látásból ismertük egymást. De a táboroztatói lét közelebb hozott minket egymáshoz.

Milyen új ismereteket köszönhetsz a táborozásnak táboroztatóként?

A legnagyobb örömet az okozta, hogy nem félek már angolul megszólalni. Mindig is nagy félelmem volt az angolul kommunikálás, és ilyen téren jó volt, illetve a mai napig fenntartott szokás, hogy csak angolul tudtunk kommunikálni az angoltanárokkal. Szerintem ebben a táborban nagyon sokat számít, hogy voltál-e táborozó, vagy sem. Ha igen, akkor tudod, milyen érzés, amikor a kismókusok, mókusok a tőlük telhetőt megteszik, hogy amíg a táborban vagy, és utána is egy felejthetetlen élmény legyen. Végül te mint mókus ugyanazt az érzést tudod visszaadni a gyerkőcöknek.

A legtutibb táboros program a(z)…

Amikor az esti program a hangárban van, akkor úgy érzem, mi is részt veszünk benne. Illetve elég menő volt, amikor a pizzára több mint 30 percet vártunk, és a csapat rögtönzésképpen elkezdett tábortáncolni.

Mi a kedvenc helyed a táborban?

A büfé. Mert mindenkinek egy fix, biztonsági pont, táborozóknak és táboroztatóknak is.

Mi (lesz) táboroztatóként a PT-ben a legjobb?

Jó lesz újra látni olyan arcokat, ismerősöket, akikkel év közben nincsen lehetőségünk találkozni, így a tábor keretein belül pótoljuk. Én kifejezetten szeretem, mikor egy régi PT-s gyerkőc visszajön, és látom, hogy mennyit változott egy év alatt.

Táboroztatóként mit vársz a tábortól?

Újabbnál újabb élményekkel gazdagodni. Illetve hogy egy jó csapattal tudjunk minél jobb tábort csinálni a gyermekeknek.

Ha egy gyerek halálra bosszant, mi a megoldás?

Szerintem nehéz erre jó megoldást találni, de először minél nyugodtabban elmagyaráznám neki, hogy ne rosszalkodjon, és elmondanám, hogy miért ne csinálja.

Mondj 10 hozzávalót a cool táborhoz!

1. Mosolygás
2. Vidámság
3. Proaktivitás
4. Ha te élvezed, a gyerek is fogja
5. Bohémság
6. Jókedv
7. Nagyon sok energia
8. Türelem
9. Találékonyság
10. Ne hagyj egy gyereket sem unatkozni!

Mikor nevettél legnagyobbat a táborban?

Nagyon sokszor nevettem a táborban, igencsak nehéz egyet kiválasztani. Egy régi történet jut most eszembe, még a táborozós éveimből. Ezen a nyáron Zsibinek nagyon hosszú haja volt, és mi, gyerekek petíciót indítottunk, hogy ne vágja le a haját. Ha jól emlékszem, valamilyen fogadás is lehetett. Talán ezen a nyáron volt az a történet is, mikor a tábor egy része nagyon szerette volna, ha Fanni és Zsibi egy párt alkottak volna.

Melyik volt a legjobb tábori pillanat?

A legjobb tábori pillanatom a tavalyi évben volt, mikor vasárnap érkeztek a gyerekek. Dalma állt a sorban, én pedig a büfében voltam. Megpillantott, és egyből elkezdett szaladni felém, számomra nagyon megható pillanat volt, mert körülbelül onnantól számolva 2 évig nem láttuk egymást.

Fantasztikus sikerélményed volt gyerekekkel, amikor…

Ó, abból nem egy van! Legfőképpen a problémás gyerekeknél tudtam elérni sikert. Tök jó kis kapcsolatot tudtam kiépíteni aspergeres gyerekekkel is. Több gyerek közelebb engedett magához, volt, aki kifejezetten bátran mert mesélni a sorsáról. Vele a mai napig szoktunk néha beszélgetni.

Tartasz valamitől?

Hogy hagyni fogom megint, hogy a háttérbe szoruljak, mint tavaly, azt pedig nagyon nem szeretném.

Mire vagy kíváncsi a táborral kapcsolatban?

Milyen újdonságot tud még nekem okozni a tábor 13 év távlatában? Illetve hogy mennyire tudom kihozni magamból a maximumot.

Mit fogsz bebizonyítani magadnak?

Nincs olyan, hogy lehetetlen. A két hét táborozást úgy fogom megélni, mintha mind a 3 hétre tudtam volna menni.

Kapcsolódó

Még több